Victor Schiferli (1967) groeide op in Schalkwijk in Haarlem, en studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij in 1990 met een aantal medestudenten het literaire tijdschrift Nymph oprichtte.

Hij publiceerde gedichten in verschillende literaire tijdschriften (Optima, De Revisor, Tirade, Het Liegend Konijn en De Gids) en debuteerde in 2000 als dichter met de bundel Aan een open raam, die lovend werd ontvangen en datzelfde jaar genomineerd voor de C. Buddingh’ Prijs.

Optredens volgden onder meer bij Crossing Border, Dichter aan Huis en Nacht van de Poëzie. In 2005 kwam de tweede dichtbundel Verdwenen obers uit en najaar 2008 Toespraak in een struik, genomineerd voor de Hugues C. Pernathprijs.

Zijn eerste roman, Dromen van Schalkwijk, verscheen in 2012, gevolgd door de dichtbundel De man van vroeger (2015). Hij stelde diverse bloemlezingen samen en was redacteur bij uitgeverij De Bezige Bij, daarna criticus en journalist voor onder meer Hollands Diep en Vrij Nederland en Het Parool. Ook maakte hij deel uit van de redactie van het literaire tijdschrift Bunker Hill.

Tegenwoordig is hij actief bij het Nederlands Letterenfonds als beleidsmedewerker voor vertalingen van Nederlandse literatuur in het buitenland.

Naast de literatuur houdt hij zich bezig met fotografie, een selectie foto’s staat op deze website. Portretten en vrij werk verschenen onder meer in de VPRO Gids, Awater, Poëziekrant en The New York Times. Een selectie stockfoto’s is leverbaar via Getty Images.

Als gitarist/zanger speelde hij onder meer in de band Girlfriend Misery die in 1994 de cd On The Sofa uitbracht en veel optrad in het Nederlandse en Spaanse clubcircuit. Tussen 2014 en 2017 maakte hij deel uit van de internationale uitgeversband Half On Signature, die speelde op boekenbeurzen in Londen en Frankfurt.

Uitgever
www.arbeiderspers.nl

Foto: Jane Dinmohamed

Foto: Roeland Fossen (1993)